18 juni 2014

Inlagd och senapssill/Aringhe in salamoia ed alla senape

Min älskade svenska kokbok från 1960, som jag fick av moster Anita för några år sedan,  ger mig ett intressant inblick från det äldre svenska köket. I den står det :” När det gäller att tillreda salt sill har vi i Sverige visat en mycket stor fantasi och uppslagsrikedom. Ingen annanstans finns det så många sillinläggningar och sillrätter som i Skandinavien”. Här kommer mitt lilla bidrag till sillbordet! Trevlig midsommar! 



Min älskade svenska kokbok från 1960, som jag fick av moster Anita för några år sedan,  ger mig ett intressant inblick från det äldre svenska köket



Ingredienser till inlagd sill: 4 st urvattnade saltsillfiléer (1 bruk 400 g).
Lag: vatten 1 ½ dl,  ättiksprit 5 msk, rårörsocker 1 dl, kryddpeppar 1 msk, enbär ½ msk, tunt skivad rödlök 1 st, lagerblad 4 st.




Skölj sillen och skär dem i 1 cm-tjocka skivor



Koka upp lagen och låt den kallna.
(Du kan mäta och koka upp lagen till båda sillsorterna direkt)



Stött kryddpeppar grovt



Stött enbär grovt



Varva i en burk sillen med kryddor, lök och en hel lagerblad.



Häll på den kallna lagen. Din inlagda sill är färdiga!
Ställ burken i kylskåpet i ett dygn före serveringen.



Ingredienser till Senapssill:  4 st urvattnade saltsillfiléer (1 bruk 400 g).
Lag: vatten 1 ½ dl,  ättiksprit 5 msk, rårörsocker 1 dl.
Sås: skånsk senap 3 msk, rårörsocker 1 msk, vitvins vinäger 2 tsk, olivolja extra vergine 4 msk, lag 3 msk, ½ dl finhackad dill 



Skölj sillen och skär dem i 1 cm-tjocka skivor



Koka upp lagen och låt den kallna.
 Lägg undan drygt 3 msk lag som du ska använda till såsen.



Låt sillen ligga i den kallna lagen över en natt i kylskåpet.



På morgonen: finhacka dillen



Rör ihop såsen och blanda ner de väl avrunna sillbitarna



Senapssillen är färdig! Trevlig midsommar!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar