10 juni 2014

Bavette alle cozze/Bavette med blåmusslor


En utmärkt sommarrätt som tar bara 30 minuter att  tillagas! Du kan också byta ut bavette med spaghetti eller med linguine! Buon appetito!



Ingredienser: 500 g bavette, 2 kg blåmusslor med skal, 3 st scharlottenlök, ca 1 dl olivolja extra vergine, 1 knippe färsk persilja, 6 st ekologiska hela skalade tomater, 2 st vitlöksklyftor, en liten bit torkad chili. Vitt vin till servering


Skölj av musslorna i kallt vattnet och ta bort ”skägget” om det finns


Fräs vitlök i olivoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg


Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock.
Musslorna kommer att öppna sig. Kasta dem som inte har öppnat sig!


Medan musslorna kokar, finhacka persiljan och skär lökarna i små bitar


Ta upp musslorna och skala dem utom några stycken.
Lägg undan allt utom ett antal skalade musslor och spadet. 


Värm upp en stor panna, häll i olivolja och fräs de hackade lökarna


Tillsätt den hackade persiljan och en liten bit torkad chili


Lägg nu några skalade musslor i pannan och tomaterna.


Låt ingredienserna koka på svag värme en stund 


Sila spadet genom en handduk


Häll det silade spadet i pannan, rör om och låt såsen koka ihop ca 10 minuter till.
Smaka av och tillsätt lite havssalt vid behov


Tillsätt nu resten av musslorna, skalade och icke skalade, i såsen. 


Rör om, stäng av plattan och låt såsen vila under lock tills bavette blir färdigkokta ”al dente”


Häll bavetten i pannan och blanda dem försiktigt i såsen.


Bavette alle cozze pronte!
Dekorera varje portion med färska persiljeblad och musslor med skal.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar