12 nov. 2014

CANTUCCI eller CANTUCCINI, mandelkakor från Toscana


Vad nöjd jag blev när jag fick lära mig hur man bakar egna cantucci av min väninna Laura. Jag brukar bjuda på sådana typiska italienska kakor då och då: de blir så knapriga (och ej ”hårda”), smakfulla i sin friska doft av citron. Dessutom innehåller de varken smör eller mjölk och har därför passat utmärkt för mig på barnkalas som ”mjölkfri” alternativ att bjuda på! Bjud vuxna istället att doppa dina hembakade Cantucci i en skvätt Vino Santo! 






Ingredienser till ca 50 st cantucci eller ca 80 st små cantuccini: ekologiskt vetemjöl 600 g, ekologiskt rårörsockr 350g, ekologiskt vanjlpulver 1 tsk, 3 tsk bakpulver 1 nypa havssalt, 3 st ekologiska hela ägg + 2 st äggvitor, ½ apelsin både saft och skal, ½ citron både saft och skal. Till fyllning: 200 g oskalade mandelkärnor. Till pensling: 2 st ekologiska äggulor.


Skala mandelkärnorna: lägg mandlarna i en kastrull med kokande vatten i. Så fort mandelkärnorna flyter upp till ytan, ta ur dem och skala dem.


Nu kommer skalen att lossna lätt


Rosta mandelkärnorna i 200° varm ugn tills de får guldbrun färg (ca 10 min). Ställ dem undan. 


Blanda de torra ingredienserna i en skål: vetemjöl, rårörsocker, vaniljpulver, bakpulver och havssalt.


Tillsätt 3 hela ägg och 2 äggulor, saft och skal av ½ citron och saft och skal av ½ apelsin.


Rör om och knåda degen tills den får en jämn yta och får en stadig konsistens.


Fördela degen i 4 st degrullar  3 cm tjocka (eller 6 st smalare degrullar om du vill ha mindre cantucci). Fyll varje rulle med de rostade mandelkärnorna. För ihop kanterna på varje rulle mot varandra så att mandelkärnorna blir helt täckta av deg.


Pensla rullarna med äggulorna.


Grädda rullarna i 180° varm ugn i 15 minuter.Ta ur ugnen och med hjälp av en vass kniv skär 1 cm breda tvärsnittar (cantucci) i degrullarna.


Vänd varje kaka på sidan och ställ plåten tillbaka i ugnen i 15 minuter till.


Cantucci är färdiga när de får en gyllenbrun yta. Låt dem svalna en lång stund så att de får sin särskilda knapriga konsistens. 


Spara dina färdiga Cantucci i en ansluten kakburk i skafferiet…så länge du klarar av att inte äta upp alla på en gång!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar