8 nov. 2014

Tomatsås med salsiccia/Sugo di pomodoro alla salsiccia

Min mamma i Italien brukar fortfarande betrakta söndagslunchen som den viktigaste måltiden i veckan, på samma sätt hon gjorde när alla barn bodde hemma och familjen samlades runt det dukade bordet kl 13.00 varje söndag. Då kunde vi njuta av en ”extra god” måltid tillsammans när första rätten alltid bestod (och består) av hemlagad pasta med tomatsås. Tomatsåsen med salsiccia kunde vara en uppskattad variant. Jag tycker att  den här såsen är så god, lätt och snabb tillagad att du kan servera den lika bra mitt i arbetsveckan, när tiden till matlagningen är knapp, så som till en flera rätters helgmiddag!




Ingredienser: 1 kg ekologiska helskalade tomater, 5 st färska salsiccia, 1 gul lök, en liten bit färsk chili, ca 1 mtsk torkad eller färsk rosmarin, ca 1 dl ekologisk olivolja extra vergine, färsk basilika, havssalt. Pasta: färsk eller torr (i paket) 1 kg.


Värm olivoljan i en rymlig panna och tillsätt rosmarin, chili peppar och grovhackad gul lök. Stek tills löken får färg utan att den bränns.


Tillsätt salsicciakorvarna skurna i 1 cm små bitar (skinnet kan sitta kvar).
Stek dem så att allt kött får färg. Häll i extra olivolja vid behov.


Mixa tomaterna och såsen i pannan med de övriga ingredienserna
(min panna var för liten så jag stekte och hällde allt i en större kastrull)


Rör om i panna/kastrull, tillsätt havssalt efter egen smak, färska basilikablad och koka såsen på svag värme i ca 20 minuter. Din pastasås med salsiccia är färdig!


Tips! Använd din tomatsås med salsiccia till vilken pastavariant som helst, glöm bara inte att, när pastan är färdigkokt, smaksätta all pasta med en del av tomatsåsen innan du fördelar resten av såsen på varje portion. Tomat- och salsicciasmaken kommer att sätta sig ordentligt på varje tugg!


Flera recept på pastasåser:
 Pesto alla genoveseAll´amatricianaAlla carbonaraAll´acciugaAlle cozzeAl pomodoro.
Viva la Pasta!





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar