31 jan. 2015

Viva la Pizza!

När du bakar din pizza är degen det viktigaste av allt. Denna gång bakade jag enligt mitt grundrecept med 6 timmars jäsningstid: ”Impasto diretto, en utmärkt deg om du har dåligt med tid. Beredningen tar ca 30 minuter, sedan låter du bullarna jäsa i 6 timmar innan det är dags att göra dem till pizzor.” (recept och text från boken Pizza som i Italien sida 12)


Ekologiskt vetemjöl, färsk jäst, vatten, havssalt och olivolja extra vergine


Blanda jäst och vatten i maskin/bunke tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan olivolja och salt


Tillsätt hela mjölmängden lite i taget. Knåda degen i några minuter


Degen ska vara ”klumpfri” med en ganska slät yta. Jag bakade en dubbelsats, maskinen räckte inte till och därför fortsatte jag att knåda min deg för hand några minuter till tills den fick rätt konsistens


Degen får nu vila i 10 minuter i rumstemperatur


Platta till degen med hjälp av en kavel 


Skär degen i fyrkanter


Forma degarna till små bullar genom att böja kanterna neråt och in mot mitten.
Bullarna i kall ugn med tänd lampa för att jäsa


Bullarna efter 6 timmars jäsning: redo att kavlas ut till pizzor


Tomat till pizza: hela skalade ekologiska tomater, krossade eller mixade, redo att fördelas jämnt över pizzan!
Viktigaste av allt: välj tomater av god kvalité, de ska ha en behaglig och söt tomatdoft


”En pizzasten kan med fördel användas för att öka temperaturen. Du lägger då stenen i ugnen innan du vrider upp värmen…” ur boken Pizza som i Italien.


Det blir flera vita pizzor ikväll!
Vit Pizza ”Pizza Bianca” är väldigt populärt i Italien och ligger mig extra varmt om hjärtat då jag som barn ofta fick med mig en bit som mellanmål när jag gick till skolan”…ur Pizza som i Italien.


Pizza alla salvia e gorgonzola, färdiggräddad på pizzasten (recept sida 43)


En till Vit Pizza som smakar mycket bättre än den ser ut!
Pizza med lök, valnötter och gorgonzola (recept sida 81)


Pizza Quattro Stagioni/De fyra årstiderna (recept sida 64)
Jag bakade denna pizza mjölkfri och blev väldigt nöjd med resultaten. De övriga ingredienserna fyllde pizzan med god smak.


Pizza Capricciosa: samma ingredienser som en Pizza Quattro Stagioni, fast dem läggs jämnt fördelade på pizzan och grönsakerna ”ska” vara marinerade för att pizzan ska kallas för Capricciosa! (recept sida 67) 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar