Ville ha lite nybakat bröd till grillmiddag dagen efter och så började jag baka den här limpan på vetesurdeg kvällen innan. Brödet smakade sött med frisk doft och passade utmärkt till sommarens grillade grönsaker och köttspett.
Totala ingredienser: 1 dl vetesurdeg, 7 dl rumstempererat vatten, 11,5 dl ekologiskt vetemjöl, 7,5 dl ekologiskt dinkelmjöl siktat, 3 msk havssalt, 2 msk olivolja extra vergine. |
Börjar på kvällen med surdegen: i en skål blanda noggrant 1 dl vetesurdeg, 2 dl rumstempererat vatten och 4 dl ekologiskt vetemjöl. |
Blanda ingredienserna noggrant. |
Forma till en kladdig bulle. Täck skålen med plastfolie och låt den jäsa i kall ugn över natten. |
På morgonen: vetesurdegen efter jäsningen. |
Häll i nu 5 dl rumstempererat vatten. Blanda. |
Tillsätt 2 msk olivolja extra vergine och 3 msk havssalt. Blanda. |
Häll resterande ekologiskt vetemjöl 7,5 dl och 7,5 dl ekologiskt dinkelmjöl siktat. |
Knåda degen noggrant i ca 20 minuter, först med spade… |
….sedan för hand. |
Filone pronto till middag! |