25 juni 2013

Gamberetti fritti/ Friterade räkor


Friterade räkor tillagas varje år i min syditalienska släkt och i min egen familj på julafton, då bara fiskrätter serveras på julbord. Den här gången istället kunde jag inte låta bli att njuta av dem mitt i den svenska sommarvärme! Alltid lika gott, väldigt gott!



Ingredienser: 500 g frysta räkor med skal, ca 3 dl vetemjöl, kallpressad rapsolja till fritering, havssalt.


Tina upp räkorna (snabbaste sätt:  lägg räkorna i en plastpåse i kallt vatten). Häll hälften av vetemjölet i en plaspåse. Tillsätt några räkor. Håll påsen stängt med handen och skaka den ordentlingt så att räkorna mjölas.


Lägg de mjölade räkorna på en tallrik och fortsätt att mjöla resten i plastpåsen. Tillsätt extra vetemjöl om det behövs.


Värm upp ca 1 dl rapsolja i en panna och häll i så många räkor som pannan rymmer.


Efter ca 3 minuter har räkskalen blivit knapriga  och gul-bruna på en sida.



Vänd alla räkor och forstätt friteringen på andra sidan i ca 3 minuter till.


Ta upp de friterade räkorna och lägg dem på hushållspapper i några minuter så att oljan från friteringen absorberas.



Flytta räkorna till ett serveringsfat och salta dem när de är varma.




Gamberetti fritti pronti!
Gör i ordning några citronklyftor och pressa några droppar på räkorna. Utom huvudet, så kan du äta friterade räkor med eller utan skal efter egen smak. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar