13 juni 2013

Pizzette Margherita: en klassisk pizza i mindre format!

Bli inte förvånad om du blir bjuden på små pizzor vid ett italienskt buffé. I Italien är de väl uppskattade av både vuxna och barn.  Som barn kallade jag den här mindre formaten av pizza Margherita för ”pizzette rosse” (=små röda pizzor) och var mitt absolut favorita  tilltugg på barnkalas. Synd bara att de tog slut väldigt snabbt!



Kalljäst pizzadeg på ekologiskt vetemjöl, rumstempererat vatten, havssalt, olivolja extra vergine, färsk jäst.  Knåda degen i 10 minuter i assistenten eller 20 minuter för hand. 




Lägg degen i en stor skål, täck den med lock och låt degen vila i kylskapet hela natten (om du bakar på kvällen) eller i ca 10 timmar.




Jästdeg efter några timmar i kylskåpet. Ställ degen fram i rumstemperatur i minst 10 minuter.






Mjöla bakbordet lite grann och dela degen i mindre bitar. Platta till dem för hand.





Med hjälp av en kavel,  kavla ut varje degbit tills du får en så tunn degskiva som möjligt.



Forma till små pizzaskivor: använd dig av ett glas. Tryck glaskanten först i mjöl och sedan på den tunna degskivan. Snurra glaset tills degen lossnar under det. Lägg den lilla pizzaskivan på en form täckt med bakplåtspapper.



Fortsätt tills degen tar slut.  Forma en pizzakant på varje pizzaskiva genom att trycka till varje skiva med fingertopparna.




Gör i ordning resten av ingredienserna: färska basilikablad, mozzarella, hel eller krossade ekologiska tomater, olivolja extra vergine, havssalt.  Tomatsås: mixa tomaterna i en kastrull, häll i olivolja extra vergine.




Mozzarella: sila bort vattnet och skär mozzarellan i små bitar.




Basilika: skölj av basilikabladen och låt dem torka på en handduk.




Hacka basilika i mindre bitar.




Garnera pizzorna med ca 1 mtsk tomatsås, några mozzarellabitar och en tsk hackad basilika. Salta lite grann på varje pizza med havssalt.




Grädda dina små Margheritapizzor i varm ugn i 300° i ca 10 minuter.




Pizzette Margherita pronte!
Njut av dem både varma eller kalla: buon appetito!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar