11 dec. 2013

Något att värma sig med: Minestra di fagioli

Minst en gång i veckan tillagar jag någon sorts soppa, både vinter och sommar. Jag tycker att soppor är väldigt nyttiga och praktiska: du kan tillaga en soppa med nästan vilka ingredienser som helst redan kvällen innan med stor fördel. Bara en sak att tänka på: om du väljer att ha lite pasta eller ris i, kalla gärna den för Minestra! Här lagar jag en ”Minestra med bönor” med några av säsongens grönsakerna.



Ingredienser: 400 g kokta ekologiska vita bönor (eller 250 g torkade), 400 g kokta ekologiska kydney bönor (eller 250 g torkade), 500 g ekologiska hela skalade tomater, 2 st ekologiska morötter, 1 st ekologisk gul lök, 1 st ekologisk rödlök, några blad palmkål (cavolo nero), 200 g risoni pasta, 2 st vitlöksklyftor, havssalt, svartpeppar, (extra kryddor: torkad chilipeppar, vitpeppar), olivolja extra vergine



Om du använder torkade bönor: börja med att koka bönorna i dubbel så mycket saltat vatten i ca 40 minuter. Spara tillagningsvattnet. 



Värm upp olivoljan extra vergine i en stor kastrull med vitköksklyftorna. Låt vitlöken få lite färg.



Hacka gul löken och rödlöken, häll dem i kastrullen. 



Tärna morötterna och häll den i kastrullen. 
Rör ihop, tillsätt extra olivolja och fräs grönsakerna tills morötterna mjuknar lite grann.



Skölj av palmkålen och skär bort den grova nervtråden i mitten. 
Skär palmkålsbladen i små bitar och häll dem i kastrullen.



Hacka nervtråden i mindre bitar: lägg bitarna i en fryspåse och spara dem i frysen för din nästa sopp/gryt tillagning.



Mixa tomaterna och blanda dem med resten av ingredienserna.



Rör ihop ingredienserna i kastrullen och tillsätt de kokade bönorna med ca 7 dl extra vatten. Om du kokar bönorna själv: tillsätt de kokade bönorna och deras tillagningsvatten. 
Låt ingredienserna koka på svag värme i ca 20 minuter. 
Soppan ska vara ganska flytande och därför ännu mer vatten vid behov. 



Salta och peppra.


Mixa eller mosa ca hälften av bönorna



Häll tillbaks de mosade bönorna i kastrullen så att din soppa får en mustigare konsistens. 



Smaksätt med extra kryddor: jag använde lite torkad chilipeppar.



När soppan börjar koka, häll i risoni pasta. Rör ihop så att risoni inte fastnar på botten av kastrullen. Koka risoni i några minuter. Stäng av värme när risoni är ”al dente” (har tuggmotstånd). 
Nu har din soppa blivit en Minestra! 
Låt den vila under lock en stund före servering. 



Jag serverade min Minestra di fagioli varm med surdegsbröd. 
Che buona, va` god!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar