3 dec. 2013

Svenska goooda kanelbullar på mormorsvis!

Dolci svedesi buoooni alla cannella!
I helgen fick jag helt oväntade besök från Italien: mina syskon. Vad härligt!  Jag passade så klart på att bjuda dem på mina hembakade pizzor. Dessutom önskade de sig at ta med hem de typiska svenska kanelbullarna som inte går att hitta i Italien.  Därför blev det en lång bakdag med stora och goda degar!  
Kanelbulledeg: 1,8 kg ekologiskt vetemjöl, 50 g färsk jäst, 1 lit ljummet vatten, 300 g smält smör, 1 tsk havssalt, 3 dl ekologiskt rårörsocker, 4 tsk stött kardemumma. Pensling: 2 uppvispade ägg och pärlsocker. Fyllning: ca 100 g rumstempererat smör, ekologiskt rårörsocker och mycket kanelpulver.





Låt degen jäsa till dubbelstorlek, kavla ut den till en tunnare skiva och bred på fyllningen.
Viktigt tips enligt gammalmormor: bred på smöret över hela degskiva när det är mjukt och ej helt smält. Smöret kommer att smälta under gräddningen och dina bullar blir saftigare.
Rulla ihop skivan till fasta rullar: jag gjorde två stora och tjocka rullar för att få större bullar.



Skär rullarna till bullar: skär degrulle och lägg bullarna med snittsidan upp.



Formade en del av degrullen till flätor: platta till degrullen och skär två snitt på längden. Fläta deglängderna.



Pensla bullarna med ägg och garnera dem med pärlsocker.



Låt dina kanellängder och kanelbullar jäsa igen i minst 30 minuter.
Här jäser det både kanelbullar och pizzadegar!


Grädda i riktigt varm ugnsvärme: 275° i ca 5 minuter. Gräddade kanelbullar.



Färdiggräddade flätor. Bellissime!



Färdiggräddade kanelbullar. Buonissimi!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar