17 dec. 2013

Italiensk Julkaka: Pandoro eller Gyllene Bröd!

Pandoro är den klassiska italienska julkakan, kornformad stjärna toppad med florsocker, och  som har sitt ursprung i norra Italien: Veneto. Redan 1894 får Pandoro sin patent i Verona, men den hade i alla fall länge funnits på de rikas matbord. Idag äts Pandoro i hela Italien, den har alltid en plats på julbordet, bredvid de många andra regionala julbakelserna.
Jag bakar min egen Pandoro sedan några år tillbaka och har lärt mig att färska ingredienser av kvalité blir avgörande för hur kakan smakar. Den mjuka och vaniljdoftande Pandorosskivan smälter i munnen då!





Pandorostillagningen består av fyra faser (Fördeg, Deg 1, Deg 2, Inkavling). Total tillagningstid: 12-14 timmar.
Totala ingredienser för 1 st Pandoro: 500 g ekologiskt vetemjöl, 135 g ekologiskt rårörsocker, 180 g ekologiskt smör, 4 st ekologiska ägg, 18 g färsk jäst, 1 tsk havssalt, 2 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver eller  frön av 1 st vaniljstång , extra smör till formen, florsocker till garnering.



Ingredienser till Fördeg:15 g färsk jäst, 60 g ljummet vatten, 50 g ekologiskt vetemjöl, 10 g ekologiskt rårörsocker, 1 st äggula. Börja med att blanda jäst och vatten i en skål.



Tillsätt resten av fördegens ingredienserna: vetemjöl, socker, äggula



Rör om ordentligt och låt den flytande fördegen vila i rumstemperatur tills den blir dubbel så stor, ca 1 timme.



Dubbel så stor på bara en timme! Nu är det dags för Deg 1.
Då behöver du: 3 g färsk jäst , 2 tsk ljummet vatten, 300 g ekologiskt vetemjöl, 25 g rårörsocker, 1 st ägg, 30 g  rumstempererat ekologiskt smör.



Börja med att smälta 3 g jäst i ljummet vatten i ett glas. Tillsätt sedan den smälta jästen,…



…. vetemjöl, socker  och ägg i skålen med fördegen.



Rör ihop och knåda degen med händerna i några minuter.
Tillsätt smöret och knåda degen ordentligt tills den får en elastisk och jämn konsistens.
Låt den jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 20 minuter.



Efter vilan är det dags för Deg 2.
Du behöver nu: 200 g ekologiskt vetemjöl, 100 g ekologiskt rårörsocker, 2 st ägg,
1 msk havssalt, 2 tsk äkta vanilj pulver eller frön av 1 vaniljstång.



Tillsätt vetemjöl, socker, ägg, havssalt, vaniljpulver till första degen.
Stjälp degen på bakbordet och arbeta och knåda den med händerna i 10 minuter.



Lägg degen i en skål smord med smör.
Täck skålen med plastfolje och låt din deg vila i rumstemperatur till dubbel storlek (ca 1 ½ timme).



När degen har blivit dubbel så stor igen, ställ degen i kylskåpet 20 minuter och sedan blir det dags för inkavling: du behöver ca 150 g rumstempererat smör. Stjälp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda den lite grann. 



Kavla försiktigt ut den till en 2-3 centimeter tjock  fyrkantig platta.
Lägg smöret mitt på degplattan.



Vik över alla fyra änderna av degplattan mot mitten så att smöret täcks.



Kalva försiktigt ut degen igen på längden. Smöret kommer att fördelas i degplattan.



Vik över höger och vänster ände av degplattan mot mitten.



Slå in degen i plastfolje och ställ den att vila i kylskåpet i 20 minuter.
När tiden har gått upprepa samma 2 gånger till: kavla ut, vik och ställ degen att vila i kylskåpet i 20 minuter.



Efter sista gången: med händerna smorda av smör, snurra degen på bakbordet och forma den till en rund bulle. 



Smörj formen till pandoro med mycket smör.
Lägg degbullen i formen med den ”fula” kanten uppåt.



Låt den jäsa i ugnen med tänd lampa tills degen når formens kanter (i ca 6 timmar)



Grädda din Pandoro i 170° i 15 minuter och i 160° i 25 minuter till.
 Täck med aluminiumfolje så att toppen inte bränns.
Tiden är i alla fall ungefärlig: testa med en brödsticka om Pandoro är färdiggraddad.



Låt Pandoro kallna lite och vänd sedan den upp och ner på ett fat.
Bellissimo e pronto da mangiare! Ät den som den är!
eller


 Pudra gärna din Pandoro, just före serveringen, med florsocker: nu är den lika en insnöad bergstopp!
GOD JUL till er alla!
Konserverings tips: slå in den i plastpåse och ställ påsen i en kakburk så att den håller sig färsk ett par dagar,
annars går den bra att frysa in och värma den några minuter i ugnen just innan serveringen.













1 kommentar:

  1. Enligt dina bilder så använder du 6 ägg och inte fyra? Någon annan ingrediens som inte nämns? :(

    SvaraRadera