14 jan. 2014

Grönsaks tips: gratinerad grönkål med parmesan

På italienska blir det "cavolo riccio gratinato al parmigiano". Jag tycker mycket om grönkål och är därför glad över att den är lätt att hitta just nu under vintern. Då passar jag på att tillaga den också flera gånger i veckan antingen för sig eller som ingrediens i soppor eller grytor. Gratinerad grönkål med parmesanost passar väldigt bra som tillbehör till fisk, kött eller pasta. Hos mig tycker  alla om den, inklusive barn, och den är lätt och snabbt tillagat också!




Du behöver: 2 st grönkålsblad per person (helst ekologiska), olivolja extra vergine, havssalt till vatten, parmesanost.
Börja med att dra bort den grova nervtråden i mitten av varje grönkålsblad och skölj av efteråt.
Tips: kasta inte bort nervtråden, skär dem istället i 1 cm små bitar, frys in och använd dem till soppor eller grytor.



Salta vattnet och koka upp i en stor kastrull.
Häll i grönkålsbladen och  låt dem koka under lock i några minuter tills de mjuknat lite grann.



Sila bort vattnet och fördela grönkålsbladen i en ugnsform täckt med bakplåtspapper.
Ringla olivolja extra vergine över grönkålen.



Riv rikligt med parmesnost direkt på bladen.



Gratinera grönkålen i varm ugn i ca 10 minuter i 200°. Parmesanosten kommer att smälta.



Pronto! Cavolo riccio gratinato al parmigiano.
Servera gratinerad grönkål varm med extra färsk riven parmesanost ovanpå.
Buon appetito!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar