21 jan. 2014

Salsa di pomodoro/Tomatsås till din favorit pastaform!

”Tomaten kom till Italien under 1500-talets mitt, men det skulle dröja över hundra år innan man började använda den i matlagningen. Till en början trodde man att tomaten var giftig och den användes främst som prydnadsväxt, eller som afrodisiakum. Det var egentligen inte förrän 1837 som tomaten blev en självklarhet i köket, då kocken Cavalcanti skapade sin berömda ”Vermicelli con le pommadoro”, pasta med tomatsås” (ur boken Pizza som i Italien)



Till 600 g pasta: 800 g ekologiska hela skalade tomater, 1 gul lök, 1 morot, torkad och färsk basilika, olivolja extra vergine, havssalt. Tips: grunden till en god tomatsås ligger i tomaternas kvalité.
Utöver att vara ekologiska, ska de ha en behaglig och söt tomatdoft.



Börja med att bryna gul lök och morot i små bitar i kastrullen med olivolja extra vergine.
Gul löken tillför sötma till tomatsåsen och den blir nödvändigt i fall tomaterna smakar lite bäskt.



Mixa elle mosa de hela tomaterna.



Tillsätt tomater,  2 tsk havssalt och torkad basilika i kastrullen.
Var inte sparsam med kryddor!
Rör om och låt såsen koka på svag värme i 30 minuter.



Efter 30 minuter ta bort kastrullen från värmen, krydda extra med några färska basilikablad och låt såsen vila under lock några minuter. Nu är tomatsåsen färdig!



Använd nu tomatsåsen till din favorit pastaform!
Tips: smaksätt den kokta pastan direkt i kastrullen med hälften av tomatsåsen.
Spara resten av såsen för att alltid smaksätta varje pastatallrik med extra tomatsås.



Riv på färsk parmesan och färdig: ”Mamma che buona la pummarola!” 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar