23 nov. 2013

Spaghetti alla Carbonara

”Spaghetti på kolarhustrusvis” syftar på svartpepparn på toppen av spaghettin som liknar kol. Rätten har tillagats i Lazio och runt om sedan länge men blev inte populär förrän efter andra världskriget. Samtidigt blev det också ”tillåtet” att ändra på receptet genom att byta ut guanciale mot bacon. Därför tror vissa att Carbonara kom egentligen till Italien genom de amerikanska soldaterna som vistades i landet just under denna period. Jag tycker att Carbonara blir lika bra med guanciale så som med bacon: det som är avgörande för bästa resultat är om råvarorna är av god kvalité och helst ekologiska. 
Ingredienser för 800 g spaghetti:  8 ägg, 400 g bacon i kuber (eller guanciale), 1 vitlöksklyfta, 1 ½ dl riven parmesan, 1 ½ dl riven pecorino, havssalt, svartpeppar, olivolja extra vergine



Knäck äggen i en skål


Riv parmesan och pecorino


Blanda ägg och ost. Salta och peppra



Stek baconet i olivolja i en varm panna tillsammans med en stor vitlöksklyfta. Ta bort vitlöken när baconet får färg


Koka spaghetti i saltat kokande vatten


Tryck ner spaghetti i vattnet försiktigt med hjälp av en slev så att de inte går sönder.Spaghettin ska vara hela för att de lätt ska kunna ”snurra” runt gaffeln när du äter dem



När spaghetti är ”al dente” (kokta med lite tuggmotstånd) sila ut vattnet. Blanda spaghettin med det stekta baconet: tänk på att använda oljan från stekningen också



Häll nu äggröran i kastrullen med spaghetti



Rör om ordentligt



Spaghetti alla Carbonara pronti! Servera dem varma med riven parmesan och naturligtvist extra svartpeppar på. Buon appetito!




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar