21 feb. 2014

Giardiniera (=trädgårdsmästarinna) eller Italienska Pickles

Det här receptet har jag fått av min mamma som lärde sig av min gudmor för länge sedan. Jag kommer så väl ihåg min mamma står vid spisen med stora puttrande kastruller fulla med hackade grönsaker medan i köket sprider sig en tydlig doft av vinäger! Giardiniera är faktiskt en gammal italiensk konserverings metod för grönsaker som kokas i vinäger. Jag läste här om dagen att redan på slutet av 1800-talet, genom de italienska migranterna, blev Giardiniera känd i Usa där den kallas för ”pickles”. Du kan använda Giardiniera som tillbehör till annan maträtt eller för sig som en del av en italiensk antipasto tillsammans med olika charkprodukter.





Ingredienser: 900 g blandade grönsaker (paprika, selleri, haricots verts), 100 g olivolja extra vergine, 250 g vitvins vinäger, 200 g vatten, 1 msk socker, ½ msk havssalt. Du kan använda morötter och blomkål också, bara den totala mängd grönsaker är detsamma.



Börja med att ansa och skära grönsakerna: selleri i små bitar, paprika i strimlor och haricos verts i 4-5 cm avlånga bitar.



I en stor kastrull koka ihop olivolja, vinäger, salt och socker.



Häll i den kokande vätskan alla grönsaker utom paprika. Låt dem koka i ca 10 minuter.



När 10 minuter har gått, häll i paprika och koka alla grönsaker ca 10 minuter till. Paprikan ska vara kokt samt behålla lite tuggmotstånd.



Sterilisera glasburkarna:  i mikrovågsugn, fyll burken med vatten och värm den i mikron i 2 minuter; i vanlig ugn,  ställ de rena glasburkarna och lock i  ugnen i 125° i 15 minuter.



Sila de kokta grönsakerna och fyll burkarna med dem. Spara vätskan.



Häll nu vätskan ovanpå grönsakerna. Sätt locken på. Färdig Giardiniera!



Låt din Giardiniera vila ett par dagar före användning i kylskåpet. Du kan spara den i skafferiet upp till 2-3 månader. Smaklig måltid!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar