4 feb. 2014

Risotto allo zafferano eller alla milanese?

Risotto allo zafferano (=saffransrisotto) och Risotto alla milanese (=från Milano) kommer från Lombardiet, norra Italien. Båda recept innehåller saffran och därför förväxlas de ofta med varandra. Jag skulle säga att Risotto allo zafferano är egentligen en mildare och modernare variant av den traditionella Risotto alla milanese. Både benmärg och köttbuljong  är grundingredienser vid tillagningen av en traditionell Risotto alla milanese. I den mildare varianten, saffransrisotto, byts dessa ingredienser ut med vitt vin och grönsaksbuljong. Laga den varianten som passar din smak bäst. Jag själv lagade en saffransrisotto. Laga den gärna till fisk,  kött , bara grönsaker eller till en klassisk italiensk ”Ossobuco alla milanese”:
http://caterinasmat.blogspot.se/2013/04/ossobuco-alla-milanese.html





Börja med att göra i ordning en enkel grönsaksbuljong:
1 rödlök, 1 selleristjälk, 1 morot, 1 potatis, 2 liter vatten, 1 msk havssalt.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka dem tills potatisen och moroten är färdigkokta.
Den silade buljongen behövs till ristillagningen.



Övriga ingredienser: 6 dl arborioris, 2 påsar saffran , 200 g smör, 1 finhackad gul lök, 1 ½ dl vitt vin, 100 g riven ”grana padano”ost.



Sätt på medel värme och smält 150 g smör i en stor kastrull.



Häll i den finhackade gul löken. Stek den tills den mjuknar utan att den får färg.



Nu blir det dags att rosta riset: häll arborioriset i kastrullen med smör och lök.
Rör om hela tiden så att riset blandas ordentligt med övriga ingredienser och rostas utan att brännas eller fastna på botten. Denna operation går väldigt fort! Så fort riset är rostat, häll i vinet hela tiden under omrörning. Låt vinets alkohol ånga bort i ett par minuter genom att fortsätta omrörning tills hela vätska absorberas av riset.



Sänk värme och börja nu tillsätta buljongen lite i taget.
Så fort riset sväller och buljongen absorberas, tillsätt extra buljöng.
Spara ett halv glas buljong.



Fortsätt ristillagningen tills buljongen tar slut.
Viktigt att tänka på: riset ska resultera lös och med lite tuggmotstånd vid avslutningen!



Ta bort kastrullen från värme. Blanda saffranspulver i glaset med den sparade buljongen.
Rör om och häll vätskan i risotton. Blanda din risotto noggrant så att den får en jämn gul färg.



Nu ska du ”mantecare”(= traditionell matlagningsteknik vid tillagning av risotto):
sätt kastrullen på låg värme och tillsätt 50 g smör i risotton.
Rör om hela tiden så att det inte fastnar på botten.



Blanda ner riven grana padano.
De smälta ingredienserna kommer att ge din risotto en krämig konsistens.




Risotto allo zafferano pronto!  Servera den varm med fisk, kött, bara grönsaker eller med en klassisk italiensk ”Ossobuco alla milanese”http://caterinasmat.blogspot.se/2013/04/ossobuco-alla-milanese.html









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar