15 apr. 2014

Pastiera napoletana/ Påskkaka från Neapel

Väldigt gammalt recept från Neapel som tillagades inför påsk och som fortfarande är väldigt populär. Ett trevligt minne: när jag var barn brukade jag och min familj alltid besöka våra släktningar dagarna före påskdagen för att önska dem en trevlig påsk. I de flestas kök brukade det då stå lite här och där flera runda doftande kakor färdiggräddade eller i väntan på att gräddas. I år har jag försökt göra detsamma i mitt kök!



Totala ingredienser till 3 st ”pastiere”: 600 g kokta hela vetekorn, 300 g mjölk, 12 ekologiska ägg, 700 g ekologiskt socker, 700 g ricotta, 500 g ekologiskt vetemjöl, 250 g smör, 2 tsk ekologiskt vaniljpulver, 100 g kanderade apelsinskal (hemgjorda), 10 ml blomapelsinsvatten (hemgjort).  Smet: börja med att koka ihop 300 g mjölk, 50 g smör och 600 g kokta hela vetekorn (jag kokade vetekornen själv men det går att köpa redan kokta)



Låt blandningen sjuda till en gröt. Ställ gröten att kallna.



När vetet har kallnat, häll resten av ingredienserna i kastullen och rör om ordentligt: 700 g ricotta, 6 ägg + 3 äggulor, 500 g ekologiskt socker, 1 ½ tsk ekologiskt vaniljpulver,..



…100 g kanderade apelsinskal,recept



…5 ml blomapelsinsvatten. Det går att köpa blomapelsinsvatten i utländska livsmedelsbutiker men jag måste tacka min vän Salwa som gav mig detta fantastiska hemgjorda blomapelsinsvatten! Ställ smeten att kallna.



Mördeg: 3 ekologiska ägg, 200 g smör, 500 g ekologiskt vetemjöl, ½ tsk ekologiskt vaniljpulver, 200 g ekologiskt socker.



Blanda och forma ingredienserna till en jämn degmassa.



Dela degen i 3 lika stora mindre degar. Kavla ut varje deg till en tunn skiva.



Täck en aluminiumform (23 cm diameter) med degskivan. Skär bort extra deg vid kanten.



Häll smeten i formen.



Kavla ut några degremsor.



Dekorera formen med degremsorna.



Grädda ”pastiere” i 200 g varm ugn i 1 timme.



Låt ”pastiere” kallna i rumstemperatur.



”Pastiera napoletana” pronta! Färdig! Strö över lite flursocker och njut!
BUONA PASQUA a tutti!



Flera påskrecept av Caterinasmat:
Colomba pasquale,  Pastiera di maccheroni


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar