1 apr. 2014

Söta Salta fyllda småbröd/ Dolci Salati panini ripieni

Jag var ute efter något mättigare mellanmål till barnen. Så vid nästa brödbakningen ändrade jag lite på mitt vanliga recept, tog jag extra ingredienser från skafferiet och resultatet blev olika sorter fyllda småbröd: söta, saltade med och utan ost. Prova dig fram och hitta på egna fyllda småbröd med det du gillar bäst! Smakligt måltid!





Deg: 25 g färskjäst, 1 liter ljummet vatten, 8 dl ekologiskt grahamsmjöl, 16 dl ekologiskt vetemjöl, 3 tsk havssalt, 3 msk olivolja extra vergine.
Blanda alla ingredienser noga och låt degen jäsa till dubbel storlek.
Fyllning: äppelmarmelad (hemlagad), mozzarella, hela skalade ekologiska tomater, 2 dl färsk tomatsås, sardellerfiléer, olivolja extra vergine, torkad oregano, havssalt



Äppelfyllda småbröd: kavla ut degen till en 2 cm tjöck skiva.
Skär brödskivan i fyrkanter och trianglar. Fyll varje triangel med äppelmarmelad



Rulla ihop den lilla triangeln



Knyt kanterna mot mitten och pensla småbröden med olivolja.
Låt bröden vila i en halvtimme i rumstemperatur före gräddningen



Småbröd fyllda med mozzarella och sardeller: kavla ut degen till 1 cm tjock skiva.
Fyll halva degplattan med mozzarella i bitar och sardellerfiléer, ringla med olivolja extra vergine



Täck ingredienserna med den andra halva av degskivan



Knyt ihop kanterna och forma små gropar över hela bröden med fingertopparna. Pensla bröden med olivolja, strö över torkad oregano och salta lite grann.
Låt bröden vila i en halvtimme i rumstemperatur före gräddningen



Småbröd fyllda med sardeller: forma degen till mindre avlånga degrullar. Platta till varje rulle och fyll dem i mitten med sardellerfiléer och olivolja extra vergine.



Knyt ihop rullen mot mitten



Snurra varje rulle ihop, pensla med olivolja och strö över torkad oregano.
Låt de här bröden också vila i en halvtimme i rumstemperatur före gräddningen



Tomat- och mozzarellafyllda småbröd: kavla ut degen till 1 cm tjock skiva. Med hjälp av ett glas, forma degskivan till små runda skivor. Fyll hälften av skivorna med mozzarella och tomater i bitar. Täck varje fylldskiva med en tom degskiva



Tryck först ihop kanterna lite grann och forma sedan små gropar runt dessa med fingertopparna.
Låt småbröden vila i en halvtimme före gräddningen



Tomatbröd: kavla ut degen till 1 cm tjock skiva. Med hjälp av ett glas, forma degskivan till små runda skivor. Forma små gropar över hela bröden med fingertopparna. Pensla varje skiva med färsk tomatsås, strö på oregano, salta och kringla med olivolja extra vergine



Vilostund före gräddningen: det behövdes till både bröden och bagaren!
Grädda dina små bröd i 220° varm ugn i 10-12 minuter eller tills de får lite färg.



Saltade färdiga sardeller-/tomat-/mozzarellafyllda småbröd. Belli e buoni!



Söta färdiga åppelfyllda små bröd. Belli, buoni och Buona merenda! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar