6 apr. 2015

"Meglio tardi che mai": BUONA PASQUA a tutti!

Vid påskbordet i år serverade jag den klassiska duvformad kakan "Colomba". Den blir lika god om du gräddar den i en annan form, rund eller avlång. Det du inte får ändra på är de kanderade apelsinskalen som ska vara hemgjorda!



Kanderade apelsinskal:
Ingredienser till ca 100 g kanderade apelsiner: 3 st ekologiska apelsiner, socker, vatten.
Skala apelsinerna och var noga med att bara använda renskrapade skal.
Skär skalen i strimlor eller små bitar.
Lägg skalen i en kastrull, täck dem med vatten och koka dem i 2 minuter. Sila bort vattnet och täck skalen med nytt vatten. Kokar skalen igen i 2 minuter till. Upprera 3 gånger till (genom att koka skalen, försvinner beskan från apelsinerna).
Vid sista kokningen, sila bort vattnet och väg skalen.
Gör i ordning nu en kastrull med en blandning av vatten och socker där både vattnet och sockret för sig väger lika mycket som de silade apelsinskalen.
Lägg skalen i kastrullen och låt de sjuda (koka tills all vätska är borta.
Sockret ska klumpa fast runt skalen men utan att det bli brunt, karamelliserat.
Nu är dina apelsiner kanderade!



Här hittar du receptet på Colomba Pasquale/Italiensk Påskkakan


"Colomba" från i år. Jag tillade några bitar choklad i glasyren denna gång.
Den lilla kakan bredvid är en "mjölkfri" variant: jag bytte ut smöret med kokosolja och mjölken med apelsinsaft. Båda varianter blev väldigt saftiga och alla kunde njuta av dem.
"Bättre sent än aldrig": GLAD PÅSK till alla!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar