27 mars 2013

Colomba Pasquale


Colomba har blivit ett måste på mitt påskbord. 
Namnet betyder ”duva”, både formen och den vita glasyren ska påminna om fredsduvan. Den här kakan kommer ursprungligen från Lombardia där den skapades i början av 1900-talet och har sedan dess spridits snabbt i resten av landet. En av myterna runt Colomba berättar att under Medeltiden, då Kungen Alboino hade erövrat staden Pavia, fick han en sådan duvformad och söt kaka av en bagare i staden som ville med gåvan bringa fred med kungen.


Börja med fördeg: 3 g färskjäst, 35 g ekologiskt vetemjöl, 2 msk  rumstempererat vatten.
 



Blanda ingredienserna till en liten bulle. Täck med plastfolje och lät den jäsa en hel natt.



På morgonen: blanda fördegen med 50 g ekologiskt vetemjöl och 2 msk rumstempererat mjölk. 




Täck med plastfolje och låt den jäsa tills den blir dubbel så stor (ca 3 timmar)


Övriga ingredienser: 75 g mjukt smör, 70 g ekologiskt socker, 180 g rumstempererat mjölk, 1 ägg, 1 äggula (spara äggvita till glasyren), 250 g ekologiskt vetemjöl, ½ tsk ekologiskt vanjlipulver, ½ tsk salt, 25 g finhackade mandlar, 1 rivet citronskal, ½ rivet apelsinskal, 100 g kanderade apelsinskal (mina är hemmagjorda), 100 g oskalade mandlar. 



Blanda noga alla ingredienser utom hela mandlar och citron- och apelsinskal.



Tillsätt alla skal, kanderade med.



Tillsätt mandlar.



Stjälp upp degen i den smorda formen. Låt den jäsa i kall ugn tills degen nästan når formens kant. (ca 4 timmar).



Vispa samma alla ingredienser till glasyren: 1 äggvita, 50 g hackade mandlar, 100 g ekologiskt socker, 10 g vatten.



När kakan är färdigjäst, pensla den med glasyren.



Dekorera den med några mandlar. Strö på lite pärlsocker. Grädda i 190° i 35 minuter. Kontrollera också med tandpetare att gräddning är klar.



Pronta!



Buona Pasqua!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar