9 apr. 2013

Ossobuco alla milanese

Gammalt recept från norra Italien där den serverades redan på 1700-talet.



2 st ossobuchi (kalvlägg med ben i skivor), 1 glas vitvin, 1 liten gul lök, 50 g  smör, 30 g vetemjöl, 1 vitlök, 1 citron, färsk persilja, 3 dl köttbuljöng eller vatten, salt och peppar.




Bryn smör, gul lök och vitlök i en varm panna i ca 10 minuter tills löken har blivit mjuk och fått lite färg.




Mjöla köttet på båda sidorna och bryn det i pannan tillsammans med löken.




Vänd på köttet så att båda sidorna får samma gulbruna färg, ca 5 minuter per sida.




Häll i vätskan:  vitvinet först, sedan köttbuljongen eller vattnet när vinet  har dragits till sig.




Salta, peppra och sätt på locket. Låt köttet koka på svag värme i ca 1 timme. Häll i extra vätska vid behov och skaka pannan lätt då och då så att köttet inte fastnar på botten.




Under tiden gör i ordning en ”gremolata”: hacka persiljan grovt och riv citronskalet, blanda samman (jag hade inte den, men i det fullständiga receptet ska också en liten vitlöksklyfta hackas och blandas med).




När ossobuchi är färdigkokta, strö på gremolata.




Färdiga att serveras!
Tips! Doppa lite mjukt bröd i den smakrika märgen eller använd den som grund till en ”risotto alla milanese”.
 Buon appetito!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar