23 apr. 2013

Bucatini all´amatriciana eller Ihåliga spaghetti från Amatrice.

Ett gammalt recept från ”Amatrice”, en liten stad utanför Rieti i mellersta Italien. Herdarna från Amatrice brukade ta med sig just denna rätt på sina vandringar: torkad pasta, pecorinoost i bitar, svartpeppar och riktig god ”guanciale”.



Ingredienser: 150 g ”guanciale” (lufttorkad orökt bacon av griskind och hals, insaltat i peppar, salt, socker och olika örtkryddor), 1 medel stor gul lök, 500 gr ekologiska krossade tomater, 500 gr bucatini, 1 st torkad peperoncino (röd chili), 2 msk olivolja extra vergine, havssalt, pecorino ost.




Hacka löken i små bitar och stek den i varm panna med olivolja och guanciale.




När guanciale har fått lite färg och löken har blivit mjuk, tillsätt en liten bit peperoncino.




Därefter häll i krossade tomater.




Blanda och tillsätt lite havssalt.




Låt tomatsåsen koka på svag värme i ca 15 minuter. Under tiden koka upp 5 liter vatten i en kastrull.




När vattnet kokar, salta (ca 2 msk) och häll i bucatini. Så fort bucatini mjuknar lite grann tryck ner försiktigt hela bucatini i vattnet. Tips: lättaste att göra med händerna.




Blanda dem med en gaffel.




Bucatini ”al dente”: innan kokningstiden har gått ut, ta en bucatini, provsmaka och titta på den. Du ska känna lite tuggmotstånd samtidigt som den innersta delen av pastakanten fortfarande är vit.




Sila bort vattnet och blanda bucatini med tomatsåsen.




Servera med mycket pecorinoost på!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar