Ingredienser: 14 dl ekologiskt vetemjöl, 5 dl ekologiskt fiberhavregryn, ½ dl olivolja extra vergine, 3 tsk havssalt, 7 dl rumstempererat vatten, 1 dl rågsurdegsgrund. |
Börja på kvällen: häll rågsurdegsgrund i en skål. |
Häll i 2 dl rumstempererat vatten. |
Häll i 2 dl ekologiskt vetemjöl. |
Blanda noga och täck med plastfolie. Låt din surdeg vila i rumpstemperatur hela natten. Bra plats: kall och avstängt ugn |
På morgonen har surdegen jäst färdigt. |
Häll surdegen i bakassistent eller i en stor skål, med olivolja och havssalt. |
Tillsätt 5 dl rumstempererat vatten och blanda i 1 minut på låghastighet. |
Tillsätt 5 dl fiberhavregryn. Blanda några sekunder. |
Tillsätt 12 dl vetemjöl. Blanda i maskin i 8 minuter på låghastighet eller knåda för hand i 15 minuter. |
Degen ska resultera kompakt och lite kladdig. |
Forma till en ”pagnotta”: stjälp upp hälften av degen på ett ugnspapper. Ställ nu pappret i en rund form (jag använde en salladsskål). Ringla degen med några droppar olivolja och mjöla den. |
Forma till bullar: fördela den andra hälften i mindre delar. Lägg dem på ett ugnspapper. Mjöla. Ställ alla former i kall ugn i ca 6 timmar för att jäsa. |
Färdigjäst ”pagnotta”. Nu kan du lyfta ugnspappret över på en ugnsform. Grädda i 30 minuter i 250° varmugn. Efter ca 20 minuter täck brödet med aluminjumspapper så att skarpan inte bränns. |
Färdigjästa brödbullar. Grädda brödbullarna i 20 minuter i 250° varmugn. |
Färdiga bröd! |
Pagnotta pronta! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar