30 apr. 2013

”Pigga upp mig” med en klassisk Tiramisú!

Namnet antyder på att de smakfulla men enkla ingredienserna skulle kunna ”pigga upp” vem som helst. Tiramisú kommer från Treviso (Veneto) där en konditör hittade på denna efterätt under andra delen av 1900-talet. Tiramisú har snabbt gjort succé i hela Italien och utomlands.




Ingredienser:  6 ekologiska ägg, 2 dl ekologiskt rårörsocker, 500 g mascarpone (helst ekologisk), 1 tsk ekologiskt vaniljpulver, 400 g savoiardi, ca 4 dl kaffe espresso, 1 dl kakao,  2 msk likör (rhum, marsala eller pastis).
Tips: utesluta likör om du vill anpassa efterätten till barn, så som det klassiska receptet föreslår.




Börja med att göra i ordning ”crema di mascarpone”: häll äggulor och hälften av sockret i en skål.
Att tänka på: använd alltid bara mascarpone och ej annan ost, smeten ska smaka både sött och bäskt samtidigt.




Vispa upp tills blandningen blir jämn och ljusgul.




Tillsätt mascarpone och vaniljpulver. Vispa försiktigt en kort stund.




Häll äggvitor och resterande socker i en annan skål.




I en annan skål vispa upp äggvitor med resterande sockret till en luftig och poröst smet.




Häll båda smeterna i samma skål och vispa igen försiktigt.




 Crema di mascarpone är färdig.
Ställ den i kylskåpet medan du gör i ordning kaffet.




Koka kaffet och häll det i en skål som är minst lika bred som savoiardi.




Häll i likör och låt det kallna.




Ta fram en rund eller fyrkantig form: doppa 1-2 sekunder savoiardi i kaffet och lägg dem i en fin rad på botten av formen så att den täcks.




Bred ut hälften av crema di mascarpone på savoiardi.




Sikta över kakao. Varva sedan en gång till savoiardi och crema di mascarpone.




Avsluta med  kakao och ställ Tiramisún i kylskåpet ett par timmar.
Tips: sikta över lite extra kakao just före serveringen. Buonissimo!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar