8 maj 2013

Gammelmormors köttbullar

Hon är 92 år, kan mycket om svensk husmanskost och visst lagar hon all mat utan något mått. Hon följer sin egen ”ögonkänsla”. För att lära mig av henne, fick jag väga alla ingredienser innan hon började blanda dem. Naturligtvist är det fortarande bara gammelmormors köttbullar som är barnens favoriter!


Ingredienser: 1 1/2 kg köttfärs av nöt, 3 ägg, 1 mtsk senap, 1 ½ tsk svartpeppar, 2 tsk salt, 2 dl ströbröd, 3 dl vatten, ca 50 g  smör till stekning.



Blanda noggrant alla ingredienser i en stor skål.



Blandningen ska resultera lite lös. Forma färsen till små köttbullar: blöt händerna med kallt vatten, så att färsen blir smidig att hantera. Ta upp ungefär 2msk färs.



Rulla den mellan händerna så att den får en jämn rund form. Ställ köttbullen på en fuktig tallrik.



Blöt händerna igen och förstätt att forma färsen till bullar tills blandningen tar slut.



Värm upp ca 2 msk smör i stekpanna.



När smöret är riktigt varmt, lägg i så många köttbullar som pannan rymmer så att det blir lite utrymme kvar emellan dem. Sänk stektemperaturen till medelvärme.



Efter några minuter, skaka pannan lite grann så att köttbullarna vänder på sig. Använd också en stekspade för att vända på alla. Fortsätt att steka några minuter till tills hela köttbullar är välstekta på utsidan. Dela en köttbulle i mitten för att se om den är tillräckligt stekt: den ska vara helt stekt utom en liten köttprick i mitten.



Nu lägger du köttbullarna i en rymlig kastrull med lock, så att de håller sig varma, saftiga och blir färdig genomstekta. Stek resten av köttbullarna.



Polpette pronte!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar