14 maj 2013

Calzoni Napoletani, lika goda på landet som hemma!

...”calzone” betyder strumpa på italienska. Calzonen kommer ursprungligen från Puglia, där den kallas panzerotto och friteras i olivolja. I Napoli ugnsgräddas den dock, och den friterade varianten kallas för ”pizza fritta”…ur Pizza som i Italien.


Ta fram ekologiskt vetemjöl, vatten, färskjäst, olivolja extra vergine och havssalt.



Börja med att lösa upp jästen med lite vatten.



Tillsätt olivolja och blanda med vetemjölet. Tillsätt resterande vatten.



Arbeta ingredienserna noggrant i 20 minuter.



Degen ska kännas elastisk och slet. Låt den vila i 10 minuter.



När tiden har gått, platta till degen med en kavel.



Skär degen i mindre bitar, väg varje bit (ca 100 gr st), forma dem till  släta bullar. 



Pensla degbullarna lätt med olivolja. Lägg dem på plåt i kall ugn att jäsa i 6 timmar. Låt lampan vara tänd.



Gör i ordning ingredienserna till fyllningarna: mozzarella i strimlor, ekologisk koktskinka i bitar, tomatsås, kryddat köttfärs, stekt salsiccia i bitar, italiensk salami i bitar, stekta zucchini i skivorm färska spenat, pecorinoost. 



Färdigjästa degbullar.



Forma till ”calzone”: med händerna platta till en degbulle till en rund skiva.



Fyll den.



Vik ihop kanterna. 



Lägg calzone på en oljad plåt och pensla den med olivolja på ovansidan.



Fortsätt ……



……tills alla ingredienser tar slut.



När plåten är fylld, grädda dina calzoni i varmugn i 300° i ca 10 minuter.



Pronti!



Calzone med mozzarella och koktskinka.



Calzone med tomatsås, köttfärs, mozzarella och pecorino.



Calzone med spenat, mozzarella, salsiccia och salami. Smaklig måltid!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar