27 feb. 2013

Il mio Pane al farro/ Mitt dinkelbröd

Det latinska namnet  ”farina” för mjöl kommer från ordet ”farro” (=dinkel) som är den äldsta sortens sädesslag.


1l rumstempererat vatten, 25 g färskjäst, 4 tsk havssalt, 2 msk olivolja extra vergine, 15 dl ekologiskt dinkelmjöl, 10 dl ekologiskt vetemjöl. Redskap: 2 ugnsplåtar, 1 brödform, ugnspapper och 1 degskrapa.



Smula sönder jästen i en bunke eller i en maskin.



Häll i vatten och rör om tills jästen löser upp sig. Därefter häll i salt och blanda.



När saltet har löst upp sig, häll i oljan.



Till sist blanda i båda mjölsorterna och knåda degen i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin på lägsta hastighet.



Täck bunken med lock och låt degen jäsa i rumstemperatur under 2 timmar.



Forma till små bröd: fördela degen i två lika stora delar. Ta den ena halvan och gör den till flera små bullar... 


...med hjälp av degskrapan direkt på plåten. Använd ej extra mjöl, bullarna ska vara kladdiga.


Platta till bullarna med en blöt handflata. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 2 timmar. 



Forma till limpa: stjälp upp andra hälften av degen i mitten av ugnspappret. 



Lägg degen i brödformen. Låt den jäsa tills den når formens kanter, under ca 2 timmar.



Mjöla dem jästa små bröden. Grädda dem i varm ugn i 250° i ca 10 minuter.


Mjöla den jästa limpan och grädda den i varm ugn i 250° i ca 10 minuter.



Färdiga små bröd!


Färdig limpa!