13 sep. 2013

Ribollita eller Omkokt soppa med palmkål

Ordet ”ribollita” betyder ”omkokt”. Ribollita kommer från Toscana och har sitt ursprung i det gamla bondesamhället, då samma soppa värmdes upp flera gånger till flera måltider. Idag behöver vi inte värma upp den flera gånger om, men för att din soppa ska bli en Ribollita, ska den alltid tillagas  med två sorter kål, då den ena ska vara palmkål (cavolo nero)



Ingredienser:  1 palmkål, ½ vitkålhuvud, 4 färska tomater, 2 morötter, 1 purjolök, 1 selleristjälk, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 3 stora potatisar,  500 g kokta cannellini eller vitabönor (spara tillagningsvattnet), ca 1 dl olivolja extra vergine,  2 msk havssalt, svartpeppar


Kryddor: färskpersjlia och rosmarin


Hacka ¾ del av purjolöken


Frys in resten av purjolöken, så att du kan använda den till annan matlagning 


Hacka och tärna morötterna


Hacka  gul lök och potatis i små bitar. Skala vitlöksklyftan och hacka persiljan


Skölj av palmkålen och skär bort den grova nervtråden i mitten


Hacka nervtråden i små bitar


Skär palmkålsbladen och vitkålshuvudet i små bitar


Lägg tomaterna i kokande vatten i några minuter


Ta upp tomaterna ur vattnet, skala och hacka dem grovt


I en kastrull som rymmer ca 6 liter, fräs  den hackad gul löken och vitlöksklyftan i  2 msk olivolja. När löken har blivit mjuk, häll i alla hackade grönsaker  och kryddor utom vitkål och palmkålsblad


Krydda med rosmarin och tillsätt ca 3 msk olivolja. Rör om


Tillsätt kålen och rör om. Häll i ca 2 liter vattnet (använd gärna vattnet från bönorna)


Låt grönsakerna koka under lock på svag värme i ca 30 minuter


När grönsakerna är färdigkokta, salta och peppra


Mosa eller mixa 1/3 del av de kokta grönsakerna


Mosa heller mixa halva mängd bönor


Blanda de mosade bönorna i kastrullen


Blanda de mosade grönsakerna i kastrullen


Häll i resterande bönorna i soppan, rör om och din Ribollita är färdig


Nybakat bröd till soppan


Vid serveringen lägg gärna först några brödskivor i tallriken och fyll den sedan med soppan. Buon Appetito!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar