27 sep. 2013

Fiskbullar på lax och zucchini/ Polpette al salmone e zucchine

Inspirationen till det här receptet har jag fått av en väninna som för några år sedan visade mig hur hon lagade väldigt goda fiskburgare. Jag har även lärt mig det av min mamma, som alltid tillagar fiskbullar med aubergine eller zucchini i. Hemma hos henne kan fiskbullar till och med bli bara ”smaksatta” med fisk, under säsong då dessa grönsaker finns i överflöd. Väldigt goda ändå!



Ingredienser: 400 g torskfiléer, 250 g laxfiléer, 60 g sardellerfiléer, 2 ägg, 1 zucchini, 1 citron, 10 kaprisar, färsk persilja, 2 dl ströbröd, ca 3 kryddmått svartpeppar, knappt 1 msk havssalt, ca 1 1/2 dl olivolja extra vergine, smör till stekning



Börja med att smaksätta zucchini: skölj av, skala och skär zucchini i små kuber. Ställ undan



Värm upp olivolja extra vergine i en kastrull. Häll i sardellerfiléer och kaprisar och låt  ingredienserna stekas på medel värme tills sardellerfiléerna löser upp sig i oljan



Hacka persiljan och tillsätt den också i kastrullen. Rör om



Häll zucchini i kuber i olivoljeblandningen. Rör om och låt det koka på svag värme ca 10 minuter, tills zucchini blir mjuka. Ställ zucchini att kallna efteråt



Fiskfärs: ta fram en stor skål och lägg i fiskfiléerna, skurna i  bitar. Mixa dem sedan



Pressa citronen och tillsätt saften i fiskfärsen. Rör om



Tillsätt resten av ingredienserna: smaksatta zucchini, 2 ägg, havssalt, svartpeppar, strödbröd. Blanda alla ingredienser noggrant till en mjuk och lite kladdig färs. Tillsätt lite vatten vid behov



Häll i 2 msk smör i en varm panna. Forma fiskfärsen till små bullar med hjälp av en sked. Stek dem i det varma smöret



Jag brukar platta till fiskbullarna lite grann med skeden



Stek dina fiskbullar 2-3 minuter per sida, så att de får en fin gyllenbrun färg



Polpette al salmone e zucchine pronte! Servera dem varma





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar