Namnet betyder att auberginerna ska vara smaksatta med parmesanost. Denna maträtt är jag uppväxt med och kanske därför också en av mina favoriter. Min mamma, som kommer från Campania (södra Italien) brukade tillagade den minst en gång varannan vecka, speciellt under de varma månaderna då auberginerna fanns i överflöd. Mitt recept följer den klassiska napolitanska varianten.
…och parmesanost. |
Skölj och ansa auberginerna genom att skära bort frukfästet. Skär auberginerna i så tunna skivor som möjligt. |
Varva aubergineskivorna med havssalt i en form. Låt de saltade skivorna vila under press i minst en timme. Ju längre auberginerna ligger i salt, desto mer förlorar de sin beska smak. |
Under tiden kan du göra i ordning tomatsåsen: börja med att värma upp olivolja i en kastrull med 1 vitlöksklyfta, 1 hackad röd lök och 1 tärnad morot. Rör om och låt ingredienserna få lite färg. |
Mosa eller mixa de krossade tomaterna och tillsätt dem i kastrullen. |
Salta, peppra och krydda med några färska basilikablad. Låt såsen koka på svag värme i ca 30 minuter. |
När timmen har gått, skölj av aubergineskivorna under rinnande kallt vatten. Sila bort vattnet genom att krama ur skivorna försiktigt med händerna. |
Mjöla varje skiva på båda sidor och lägg dem på ett fat. |
Värm upp olivolja i en stekpanna. |
Stek skivorna på båda sidor tills dem får en gul-brun färg och stekytan blir krispig. |
Ta fram en ugnssäker form. Häll i en stråle olivolja på botten och sedan några skedar tomatsås. |
Nu ska aubergineskivorna läggas i varv. Lägg upp så många skivor så att hela formen täcks. |
Täck skivorna med tomatsås. |
Fördela mozzarellaosten jämt på skivorna |
Strö över rikligt med parmesanost, krydda med svartpeppar och färska basilikablad. |
Fortsätt att varva auberginesskivor, tomatsås, mozzarella och övriga kryddor tills formen fylls. |
Täck sista varv med tomatsås, parmesanost och svartpeppar. Strö över lite ströbröd. |
Grädda i varmugn i 200° i ca 40 minuter. |
Din Parmigiana (som denna maträtt också kallas) är färdig! Låt den svalna en stund före serveringen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar