20 sep. 2013

Succo di uva nera/Saft av svarta vindruvor

Här om dagen fick jag en påse svarta vindruvor av en väninna, som hade plockat dem i sin dotters trädgård. Jag hade inte sett sådana druvor sedan jag var barn. Min familj hade en liten vindruvsodling på landet i Salerno: vita, röda och svarta druvor.  Vi barn brukade plocka åt oss några druvor då och då, men just sådana små svarta druvor brukade inte vara våra favoriter på grund av deras storlek: de var goda men för små, tyckte jag och mina syskon. ”Ni vet inte barn! De här druvorna är de bästa! Det är sådana vi gjorde vinet av, när jag var liten…”, suckade då min pappa



Ingredienser: 3 liter svarta vindruvor,  150 g  ekologiskt rårörsocker, 1,5 liter vatten



Skölj av vindruvsklasarna och plocka bort frukten från riset. Lägg frukten i en stor gryta



Tillsätt rårörsocker



Fyll grytan med 1,5 liter vatten och låt det koka på medel värme i ca 30 minuter




Sterilisera glasburkar:  ställ några rena glasburkar och lock i  ugn i 125° i 15 minuter



Rör om i grytan med träspade då och då



När skalen har lossnat från frukten, stäng av värmen



Knyt fast en ren handduk över en stor kastrull och sila vindruvsmusten igenom den, så att den varma saften rinner i kastrullen



Häll saften i de steriliserade glasburkarna och sätt locken på. Tänk på att saften ska vara varm då: om den har kallnat, så värm upp den på svag värme



För att spara din saft upp till ett år i skafferiet: låt burkarna med saft ligga i kokande vatten i 30 minuter



Det blev ca 2 liter  svarta vindruvssaft, som står i skafferiet nu!



Ett glas saft njöt jag av direkt! Buonissimo!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar