22 okt. 2013

Caterinas rågsurdegsgrund/Pasta madre al segale

När jag gjorde min första surdegsgrund blev jag lite skeptisk inför resultatet: jag hade svårt att tro att man kunde baka gott bröd på en sådan ”röra”. Då litade jag bara på mina erfarna rådgivare, följde deras instruktioner, läste upp flera recept och hittade mitt eget. Idag är min surdegsgrund 6 år gammal och har gett mig många goda bröd. Jag är verkligen väldigt stolt över den!


Dag 1, morgon:
1 dl ljummet vatten, ½ dl rågmjöl, 1 tsk honung



Dag 1, morgon:
blanda ingredienserna i en skål



Dag 1, morgon:
 ställ skålen täckt med plastfolie på en rumstempererat plats (jag ställde den i skafferiet)



Dag 4, morgon:
blandningen från dag 1, 1 dl ljummet vatten,  1 + ½ dl rågmjöl


Dag 4, morgon:
blanda ingredienserna och ställ skålen täckt med plastfolie på en rumstempererat plats



Dag 4, kväll:
nu har blandningen rest sig till ca dubbelt storlek  (om inte, låt den vila 10-12 timmar till)



Dag 4, kväll:
 häll ut allt utom en ½ dl och blanda med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl



Dag 4, kväll:
ställ igen skålen täckt med plastfolie på en rumstempererat plats



Dag 5, morgon:
blandningen har rest sig igen



Dag 5, morgon:
häll ut allt utom en ½ dl och blanda med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl ( samma som dag 4, kväll)




Dag 5, morgon:
ställ för sista gången skålen täckt med plastfolie på en rumstempererat plats



Dag 5, kväll:
din blandning har rest sig igen till dubbelt storlek och är nu klar!



Häll din färdiga surdegsgrund i en glasburk med locket på och ställ den i kylskåpet tills du vill börja baka med den.   Lycka till! Buon lavoro!



Mata din surdegsgrund:
när du inte använder surdegsgrunden för att baka kan du låta den vila i kylskåpet med locket på i högst en vecka
När en vecka har gått, tar du 1 dl surdegsgrund (kassera den som blir kvar), 1 dl rågmjöl, 1 dl vatten och rör om ordentligt.
Ställ burken tillbaks i kylskåpet
När din surdeg blir äldre, kan du mata den med längre mellanrum 10-14 dagar, den går alltid att livas upp med lite rågmjöl☺ 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar