Ingredienser till 1 kg äppelmarmelad: 2 kg äpple, 200 g ekologiskt rårörsocker, 2 tsk kanel, saft av ½ citron, saft av ½ apelsin |
Låt äpplena koka i 30-40 minuter på svag-medel värme |
När tiden har gått, mixa äpplena grovt direkt i kastrullen med stavmix eller med potatisstöt. Rör om |
Testa om marmeladen är färdig: lägg en tesked marmelad på en tallrik, vänd den upp och ned och om marmeladen sitter kvar då är den färdig! Fortsätt annars kokningen lite till och testa igen |
Eftersom marmeladen är kokt av saft av citrusfrukter, får den en naturligt geléaktig konsistens |
Steriliserar dina glasburkar genom att köra dem fulla med vatten i mikrovågsugn i 1 minut. Akta: de blir varma! |
Töm burkarna av vatten, fyll dem med marmelad och sätt locket ordentligt på. Låt burkarna svalna upp och ner vända så att det bildas vakuum i dem |
Av en stor del av äpplena gjorde jag äppelmos. Börja med att skölja av och kärna ur äpplena genom att skära dem i grova bitar runt om fruktfästet. Lägg dem på en ugnsplåt |
Värm äpplena i ugnen i 10 minuter i 200° tills de mjuknar |
Stjälp äpplena i en skål och mixa dem grovt |
Låt mosen kallna. Nu kan du använda den direkt eller, så som jag gjorde, frysa in. I så fall häll ca 1 liter mos i en 2 liters fryspåse |
Knyt och lägg i frysen. Tips: tillaga marmeladen av äppelmosen efter upptiningen genom att koka mosen med socker, kanel och saft av citrusfrukter. Glöm inte att göra marmeladtestet! |
Efter några timmars arbete, hamnade en del av marmeladen i skafferiet, medan en annan del njöt vi av direkt. Che bontà! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar