16 okt. 2013

Svenska äpplen: marmelad, mos och mycket mer!

Min man  kom hem igår kväll med 3 hela flyttlådor fulla med fina nyplockade äpplen som han hade fått av en god vän


För att ta till vara på dem på bästa sättet, fanns det bara en sak att göra: ta fram kastruller och knivar och sätta igång med stor kok!







Ingredienser till 1 kg äppelmarmelad: 2 kg äpple, 200 g ekologiskt rårörsocker, 2 tsk kanel, saft av ½ citron, saft av ½ apelsin



Skölj av och kärna ur äpplena genom att skära dem i grova bitar runt om fruktfästet (för mig blev detta det snabbaste sättet att göra det). Lägg äppelbitarna i en stor kastrull som rymmer ca 5-6 liter. Häll i socker, kanel och saft av både apelsin och citron



Låt äpplena koka i 30-40 minuter på svag-medel värme



När tiden har gått, mixa äpplena grovt direkt i kastrullen med stavmix eller med potatisstöt. Rör om



Testa om marmeladen är färdig: lägg en tesked marmelad på en tallrik, vänd den upp och ned och om marmeladen sitter kvar då är den färdig! Fortsätt annars kokningen lite till och testa igen
Eftersom marmeladen är kokt av saft av citrusfrukter, får den en naturligt geléaktig konsistens



Steriliserar dina glasburkar genom att köra dem fulla med vatten i mikrovågsugn i 1 minut. Akta: de blir varma!



Töm burkarna av vatten, fyll dem med marmelad och sätt locket ordentligt på. Låt burkarna svalna upp och ner vända så att det bildas vakuum i dem



Av en stor del av äpplena gjorde jag äppelmos. Börja med att skölja av och kärna ur äpplena genom att skära dem i grova bitar runt om fruktfästet. Lägg dem på en ugnsplåt 



Värm äpplena i ugnen i 10 minuter i 200° tills de mjuknar



Stjälp äpplena i en skål och mixa dem grovt



Låt mosen kallna. Nu kan du använda den direkt eller, så som jag gjorde, frysa in.  I så fall häll ca 1 liter mos i en 2 liters fryspåse



Knyt och lägg i frysen. Tips: tillaga marmeladen av äppelmosen efter upptiningen genom att koka mosen med socker, kanel och saft av citrusfrukter. Glöm inte att göra marmeladtestet!



Efter några timmars arbete, hamnade en del av marmeladen i skafferiet, medan en annan del njöt vi av direkt.
Che bontà!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar