30 okt. 2013

Valnötsbröd / Pane alle noci på din surdegsgrund

Nu kan du börja använda din rågsurdegsgrund för att baka eget surdegsbröd. Med lite rutin tycker jag att det går ganska fort att baka det. Brödet doftar mer och visst annorlunda än bröd som bakas med färskt jäst. Surdegsbrödet håller sig också färskt åtminstone i 3 dagar inslaget i plast, om det inte äts upp innan, så klart!



Kvällen innan bakdagen: 1 dl rågsurdegsgrund (1 ½ dl första 2-3 gånger), 2 dl ekologiskt rågmjöl, 2 dl rumstempererat vatten, 1 tsk honung

Rör om ordentligt i en skål
Plastar in och låt blandningen stå fram över natten täckt med plastfolie
Surdegsgrunden som är kvar matar du med 1 dl ekologiskt rågmjöl, 1 dl vatten: blanda ordentligt direkt i burken och ställ den i kylskåpet tills du vill baka igen
Bakdag, morgon: 4 dl surdegsblandningen från kvällen innan, 5 dl ljummet vatten, 3 tsk salt, 2 tsk honung, 100 g hackade valnötskärnor, 7,5 dl ekologiskt vetemjöl, 7,5 dl ekologiskt dinkelmjöl siktat (sammanlagt mängd mjöl ska vara 15 dl, vars 1/3 del alltid av vete)
Blanda alla ingredienser i 6 min i bakassistent på mellanhastighet eller knåda dem för hand i 10 minuter
Ta fram ett bakplåtspapper och mjöla det
Stjälp degen över pappret och flytta sedan pappret över i en rund form: jag använder en brödkorg.  Ställ korgen i kall ugn eller i skafferiet och låt degen jäsa orörd i 4-6 timmar.
Bakdag, kväll: brödet efter 6 timmars jäsningstid. Sätt ugnen på 275°
När ugnen når gräddningstemperaturen, lyft snabbt över det jästa brödet med bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda det ° i 15 minuter
En skorpa kommer att bildas snart och brödet får färg.  Öppna luckan och täck brödet med matfolie. Fortsätt gräddningen i 10 minuter till i 230°
Valnötsbröd färdigt gräddat och varmt! Tips: om du låter brödet ligga kvar i ugnen i minst 15 minuter efter gräddningen, blir skorpan runt om det alldeles knaprig och hård
Vi njöt av det färska surdegsbrödet med valnötssmak till morgonsfrukost, enda problemet var att redan på kvällen hade hela det STORA brödet tagit slut!
Tips: baka alltid dubbelsats! Buon divertimento! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar